Bij het maken van Develab schoenen komt veel kijken. Na het ontwerpen van de schoenen, maken we proefmodellen. Deze worden uitgebreid getest door een team van Develab kids en waar nodig aangepast. Pas als ze helemaal perfect zijn, kan de productie beginnen. We maken de schoenen in onze fabrieken in Portugal en Italië. Hier kunnen we de beste kwaliteit garanderen. De productie verloopt in vijf stappen.

Stap 1: Heel veel stukjes
Iedere Develab schoen bestaat uit heel veel kleine stukjes. In de fabriek zetten snijden we al deze stukken, ook wel panden genoemd, uit het leer. Dit gebeurt volledig met de hand. Vervolgens stikken we de panden op de juiste manier aan elkaar.

Stap 2: Lekker stevig
Twee belangrijke onderdelen van schoenen zijn de contrefort en de neuskap. De contrefort is een versteviging bij de hiel, die ervoor zorgt dat de voet goed op zijn plaats blijft in de schoen. De neuskap is de versteviging bij de neus. Na het stikken plaatsen we de contrefort en neuskap in het leer. Met behulp van kou- en warmte, zorgen we ervoor dat ze de juiste vorm krijgen. Het resultaat noemen we de schacht van de schoen.

Stap 3: Van schacht tot schoen
Nu is het tijd om de schoen écht in elkaar te zetten. Met een machine wordt de schacht over een leest – een vorm van een voet – heen getrokken. Hierdoor krijgt de schacht de vorm van een schoen. Alle leesten die we gebruiken zijn speciaal afgestemd op de voeten van Nederlandse kinderen. Voor jongensschoenen is de leest iets wijder dan voor meidenschoenen. De schacht wordt om de leest vastgezet met lijm.

Stap 4: De zool
Een schoen is niet compleet zonder zool! Voor de zool geplaatst wordt, schuren we eerst de onderkant van de schacht. Vervolgens bevestigen we de zool op de schacht. Tussen de zool en de schacht plaatsen we de cambreur: een metalen plaatje dat ervoor zorgt dat de zool goed in vorm blijft. De zool wordt met lijm op de schacht bevestigd en vervolgens ook nog eens doorgestikt. Hierdoor zit de zool superstevig vast.

Stap 5: Finishing touch
Hierna is het tijd voor een laatste check. Iedere schoen wordt zorgvuldig gecontroleerd. Er mogen bijvoorbeeld geen draadjes los zitten. Wanneer de schoen is goedgekeurd, kan deze worden ingepakt in de schoenendoos. Op naar Nederland en de schoenenwinkel!