Schoenen passen en shoppen? Je kids spelen liever buiten! Toch moet het wel regelmatig gebeuren. En: het moet goed gebeuren. Schoenen shoppen is een serieuze zaak! De shoes moeten stylish en goed te combineren zijn, lekker zitten én goed passen. Een aardige checklist dus. Met deze tips ga je voorbereid op pad.

De perfecte schoen
Bij het kiezen van een goede kinderschoen kijk je naar de lengte, hoogte en breedte van de voet. Een goede schoen sluit goed aan bij de hiel en wreef, is breed genoeg en ongeveer anderhalve centimeter  langer dan de langste teen. Je kunt de voetjes van je kind zelf meten, maar het beste kun je naar een schoenenwinkel gaan. Hier werken professionals die alles weten over de ontwikkeling en groei van de kindervoet. Zij nemen de voetjes van je kind écht goed onder de loep.

Wie de schoen past…
Koop kinderschoenen niet te groot. Te grote schoenen ondersteunen de voeten niet goed en zijn slecht voor de houding van je kind. De voetjes kunnen bijvoorbeeld gaan schuiven in te grote schoenen. Te kleine schoenen belemmeren de ontwikkeling van de voet. Dit kan later zorgen voor voet-, knie- of rugklachten. Laat de schoenmaat van je kind om de paar maanden opmeten. Omdat de uiteinden van de zenuwen bij kinderen nog niet volledig zijn ontwikkeld, voelen ze minder snel pijn in hun tenen en geven ze zelf vaak niet aan dat schoenen te klein zijn.

Gezellig schoenen shoppen
Met name kleine kinderen vinden schoenen kopen – en dan met name schoenen passen – vervelend. Maak het leuker en betrek je kind bij het kiezen van de schoenen. Na het meten van de voetjes kies je met de verkoper een aantal schoenen met een juiste pasvorm. Stel hieruit je eigen top 5 samen en laat je kind hieruit kiezen. Neem daarnaast de druk van het moeten weg. Lukt het schoenen passen vandaag niet, dan misschien morgen of volgende week. Ten slot kun je je kind afleiden met iets lekkers, een verhaaltje vertellen of afspreken dat hij of zij na afloop een beloning krijgt. Zo wordt schoenen shoppen een stuk leuker!

Tips:

  • Kies schoenen die je gemakkelijk aan en uit kunt doen, bijvoorbeeld met een klittenband- of ritssluiting.
  • In de loop van de dag worden kindervoetjes groter en dus dikker. Koop schoenen daarom in de namiddag.
  • Denk bij het kopen van schoenen ook aan het gedrag van je kind: speelt hij of zij liever binnen of buiten? In dit laatste geval zijn stevigere schoentjes handig.
  • Let erop dat je beide voetjes opmeet en beide schoenen past. Er kan namelijk een verschil zijn tussen de voeten.