Stampen in de sneeuw, glijden over het ijs, wolkjes blazen in de kou… Develab kids houden van de winter. Maar helaas, de maand januari staat lang niet altijd garant voor sneeuw- en ijspret. Gelukkig is er ook zonder extreme kou genoeg te beleven. Deze vijf winterse activiteiten zorgen – sneeuw of geen sneeuw – voor supercoole winterdagen.

Winterfeest
Nodig de kinderen (en ouders) uit de buurt uit voor een winterfeest. Kleed je tuin aan met lampionnen, warme dekentjes en een vuurkorf. Vraag iedereen om iets lekkers mee te nemen. Zelf zorg je voor warme chocolademelk met slagroom en marshmallows, die jullie boven het vuur roosteren.

Zandsneeuwpoppen bouwen
Kleed jezelf en je kids warm aan en maak een tocht door de duinen. Maak tussen het wandelen door tijd voor activiteiten als zandsneeuwpoppen (of -kastelen) bouwen.

Schaatspret
Wie denkt aan een echte winteractiviteit, denkt al snel aan schaatsen. Gelukkig kun je op veel plaatsen ook schaatsen als het niet gevroren heeft. Soms zelfs buiten: bijvoorbeeld op de Jan Eden Ijsbaan in Amsterdam. Een leuke indoor schaatsbaan is IceFun Sportiom in Den Bosch. Op deze thema-ijsbaan kun je bijvoorbeeld door grotten glijden en over heuveltjes schaatsen.

Zaklamptikkertje
In de winter is het lekker vroeg donker. Dat biedt mogelijkheden! Ga er eens in het donker op uit met de kids en speel zaklamptikkertje. De tikker krijgt een zaklamp en moet de anderen proberen te ‘raken’ met het licht. Als een kind is geraakt, is hij of zij de nieuwe tikker.

Vetbollen maken
Maak vetbollen voor de vogels in de tuin. Verwarm een portie ongezouten frituurvet tot het vloeibaar is. Roer hier dezelfde hoeveelheid vogelzaad doorheen. Laat het mengsel een beetje afkoelen. Vul vormpjes, bijvoorbeeld muffinvormpjes, met het mengsel. Steek in het midden een stukje van een rietje zodat je een gat krijgt waar het touwtje doorheen kan. Zet de volle vormpjes in de koelkast tot het mengsel hard is. Verwijder voorzichtig de vormpjes en de rietjes. Rijg een touw door het gat zodat je de vetbollen op kunt hangen.