Voor veel ouders is het een bekend dilemma: kies je schoenen met klittenband of met veters voor je kind? Klittenband klinkt ideaal voor kinderen die nog geen schoenen kunnen strikken: even aantrekken en de schoen zit vast. Maar is dat wel zo? We zetten de voordelen van schoenen met klittenband en veters voor je op een rij!

Schoenen met klittenband

  • Schoenen met klittenband zijn voor je kind gemakkelijker om aan te doen. Dit is bijvoorbeeld handig op een drukke ochtend. Je kind kan dan zelf zijn schoenen aandoen terwijl jij nog even snel de vaatwasser inruimt.
  • De mogelijkheid om zelf schoenen aan te trekken maakt je kinderen ook zelfstandiger. Ook wanneer jij er niet bent kan je kleine zelf zijn schoenen aandoen. Vaak zijn kindjes hier ook trots op.
  • Tot slot zijn schoenen met klittenband veiliger dan schoenen met veters. Veters kunnen sneller losraken en dan kan je kind hierover struikelen.

Schoenen met veters

  • Aan de andere kant is het belangrijk om kinderen aan te moedigen om te leren. Eén van de vaardigheden waarvan je wilt dat je kind die onder de knie krijgt is veters strikken. En dat kan natuurlijk niet met klittenbandschoentjes!
  • Ook door veters strikken leert je kind onafhankelijk te zijn. En zijn of haar trots als het lukt is groter dan bij het aantrekken van klittenbandschoentjes.
  • Tot slot vinden veel mensen schoenen met veters – met name voor meisjes – mooier om te zien dan schoenen met klittenband, die toch vaak wat sportiever en minder vlot ogen.

Klittenband of veters?
Een eenduidige conclusie is er niet. Voor de echte kleintjes zijn schoenen met klittenband het handigst, omdat zij nog geen veters kunnen strikken én omdat dit veiliger is. Vanaf ongeveer 5 jaar kun je kinderen leren om hun veters te strikken. Om dit te blijven oefenen kun je kiezen voor schoenen met veters. Een laatste mogelijkheid zijn schoenen met een rits. Deze zijn moeilijker aan te doen dan schoenen met klittenband, maar makkelijker dan schoenen met veters. Een mooie tussenstap!