Het beste functioneert een voet zonder enige belemmering, dus onbedekt. Helaas is het in ons kikkerlandje niet mogelijk blootsvoets te lopen; we moeten schoenen dragen. En gelukkig, de keuze is reuze! 😉

Maar waar let je als ouder op wanneer je met de kids nieuwe schoenen koopt? Je hoort altijd dat kinderschoenen goede steun moeten hebben, maar hoe zit dat nou eigenlijk?

Kindervoeten laten zich makkelijk vervormen. Dat is niet direct zichtbaar, maar kan jaren later wel problemen geven. Het beweeglijke deel van de voet heeft ruimte nodig om te bewegen. Het statische deel van de voet heeft sluiting nodig ter ondersteuning van het dragen van het lichaam.

Develab houdt hier bij het maken van de leest rekening mee. De voet mag namelijk de ruimte voorin niet opvullen en moet achter in de schoen blijven.


Wij weten als geen ander dat het dragen van goed passende schoenen enorm bijdraagt aan een goede groei en optimale afwikkeling van de voet.
Hoe snel groeien voeten nou eigenlijk?
Dat verschilt uiteraard per kind, maar een kleine richtlijn is:

tussen 1 en 3 jaar, ongeveer 1,5 mm per maand
tussen 3 en 6 jaar, ongeveer 1 mm per maand
tussen 6 en 10 jaar iets minder dan 1 mm per maand

Wanneer kinderen in de puberteit zijn, tussen de 11 en 16 jaar, groeien de voeten weer iets harder. Rond hun 16e jaar zijn voeten uitgegroeid. Uitzonderingen daargelaten ?.

Tip!
Heeft jouw zoon of dochter een verschil in lengtemaat per voet, pas dan altijd eerst de grootste maat. Wij adviseren een schoen aan te schaffen met iets minder groeiruimte. Zo weet je zeker dat ook de kleinste voet voldoende steun heeft.

Raad de podotherapeut jullie een op maat gemaakte steunzool aan? De binnenzooltjes van Develab schoenen kunnen er eenvoudig uit. Verwissel ze voor de steunzool, et voila!