D_151_SCHUDBOL_mrt11

http://blog.chickabug.com/2012/03/how-to-make-under-the-sea-snow-globe-aquariums.html

Schudbollen: wie vindt ze niet leuk? Ze staan mooi op de kinderkamer en zijn fijn om bij weg te dromen. Maak er bijvoorbeeld een mini aquarium van, of geef het lievelingsdier van de kids een bijzonder plekje tussen de glitters. Een superleuke knutseltip voor tijdens kinderfeestjes, maar ook een perfecte anti-verveeltip voor op een saaie zondagmiddag!

Wat heb je nodig:

 • Een mooi potje (bijvoorbeeld van babyvoeding of appelmoes)
 • Eén of meerdere figuurtjes voor in de schudbol (een dieren- of legofiguurtje bijvoorbeeld, beide te koop bij de speelgoedwinkel)
 • Glitters naar keuze
 • Warm water (eventueel met een klein drupje blauwe levensmiddelenkleurstof)
 • Glycerine (apotheek of drogist) of baby-olie
 • Superlijm

 

 1. Tijd om te kliederen! Zit er een mooi dekseltje op het potje? Zo niet, laat de kids dit dan eerst in hun lievelingskleur verven. Spuitverf werkt ook erg goed.

 

 1. Gebruik de deksel om het figuurtje op vast te lijmen. Het lijmen is een klusje voor de papa’s of mama’s. Je kunt ook meerdere figuurtjes gebruiken, bijvoorbeeld bomen, huisjes of kastelen. Is de hoofdrolspeler in de schudbol een vis of ander dier uit de zee? Dan kan je ervoor kiezen om deze niet vast te plakken aan het dekseltje. Zo zwemt het figuurtje ook tussen de glitters nog fijn rond.

 

 1. Zit het figuurtje goed vast aan de deksel? Laat de kinderen dan een flinke scheut glycerine in het potje doen. Zo wordt het water iets minder vloeibaar en zakken de glitters minder snel naar beneden. Over glitters gesproken: daar is het nu tijd voor. Glitters zijn er in vele soorten en kleuren, laat de kids dus lekker losgaan.

D_151_SCHUDBOL2_mrt11

 1. Zitten er genoeg glitters in de schudbol? Laat ze dan het (blauwgetinte) water in het potje gieten tot halverwege het schroefdraad. Het water loopt dan iets over als het figuurtje erin komt, maar dat maakt niets uit. Als er te weinig water in het potje zit, ontstaat er een luchtbel bovenin de schudbol. Dat zou jammer zijn!

 

 1. Ook dit is een klusje voor de papa’s en mama’s. Breng lijm aan op de binnenkant van de deksel. Nu moet je opschieten, want de lijm droogt heel vlug. Draai dus de snel de deksel stevig op het potje. Zo weet je zeker dat de schudbol straks niet gaat lekken.

 

 1. Laat de schudbol nu drogen. Wacht zeker een paar uur. Nu is de schudbol of het mini aquarium van je kids klaar om mee te spelen! Of om op de mooiste plek van de kamer te zetten.