Shoe designer Leonie over de nieuwe collectie

Dapper, volhardend en lekker rauw. De kinderschoenencollectie van Develab voor winter 2014 is niet voor geschikt voor softies. Met de hoofdthema’s Tenzin Guatso en Reboot Raw presenteert het merk een sterke collectie voor kids die stevig in hun schoenen staan. Shoe designer Leonie vertelt welk creatieve proces er schuilgaat achter de collectie.

Ontwerpster Leonie: “We beginnen met een trendprognose. We kijken wat trendwatchers voorspellen voor het komende seizoen, hoe de collecties van internationale designers eruit zien en welke van de trends die we spotten passen bij Develab. We kiezen een aantal thema’s en maken aan de hand hiervan moodboards. Dan gaan we aan de slag met het maken van de eerste schetsen van de schoenen. Voor de nieuwe collectie zijn de belangrijkste thema’s Tenzin Guatso en Reboot Raw. Tenzin Guatso is de naam van de huidige Dalai Lama en verwijst naar de volhardendheid en kracht van de Tibetanen. Reboot Raw draait om schoenen die er ruw of gedragen uitzien, maar perfect zitten en waarmee je de hele wereld aankunt.”

Materialen kiezen
Vervolgens struint Leonie de materialenbeurs in Italië af op zoek naar mooie en inspirerende materialen. “Hier maken we een keuze uit de trends op het gebied van materialen”, vertelt Leonie. “Soorten leer, canvas, prints, knopen, ritsen, studs en zolen. We maken een selectie van materialen en kleuren die bij Develab passen en aansluiten op de thema’s die we hebben gekozen. In deze collectie zie je binnen het thema Tenzin Guatso bijvoorbeeld reliëfrijke zolen, warme voeringen en kleurrijke details terug, net als de voor Tibet typische kleuren warm rood, bruin, kaki en olijfgroen. Reboot Raw staat juist voor onconventionele materialen, ruige prints, dierenprints en kleurrijke en sportieve details.”

Develab signatuur
“Na het kiezen van de materialen en kleurgroepen maken we de ontwerpen voor de schoenen af. Naast de thema’s en de materialenselectie is ook de input die we vanuit de winkels krijgen hierbij van groot belang. Kleuren die kids geweldig vinden gebruiken we opnieuw, maar dan in een ander jasje. Bij het ontwerpen zorgen we uiteraard voor een Develab signatuur, bijvoorbeeld door de keuze van materialen, modellen en logo’s.”

Van ontwerp naar schoen
Een spannende volgende stap is die naar prototypes. Voor het eerst gaan we zien hoe een schoen echt kan worden! Leonie: “Aan de hand hiervan werken we de details verder uit: de logo’s, kleurencombinaties, veters, ringetjes van de veters en zolen. Iedere schoen heeft superveel details waar we aan moeten denken. Alle aanpassingen geven we door en vervolgens wordt er een tweede prototype gemaakt. Op basis daarvan doen we de laatste kleine aanpassingen en kiezen we welk model we in welke kleuren en prints gaan uitvoeren. De laatste prototypes zijn de definitieve schoenen. Die zie je nu terug in de winkels! Het geeft altijd weer een wow-gevoel om de schoenen daar in de etalage te zien staan.”