De Sint is in het land! Een keer wat anders maken dan een papieren schoen of de ouderwetse pepernootjes? Wij stelden de leukste do it yourself-ideeën voor de Sinterklaas samen. Dat houdt ze gegarandeerd uren zoet. En wie zoet is…

Bouw je eigen schoorsteen
Hebben jullie thuis geen schoorsteen? Dat is wel wat lastig nu Sinterklaas weer (bijna) in het land is. Want hoe moet hij dan binnenkomen om de schoenen te vullen? Om het voor Sint en Piet even duidelijk te maken is deze zelfgemaakte schoorsteen een uitkomst. En deze is helemaal niet moeilijk te maken!

Stap 1.
Zorg voor een grote doos. Een bananendoos is bijvoorbeeld prima. Koop stevig papier in een kleur naar keuze. De felroze kleur op de foto is wel erg gezellig!

Stap 2.
Knip de doos aan de voorkant open zoals op de foto. Aan de bovenkant knip je er een cirkel uit voor de schoorsteen. Bekleed vervolgens de doos met het papier. Rol van de rest een cilinder. Plaats deze in het gat in de doos. Als je de cilinder aan de binnenkant van de doos wat inknipt kun je hem makkelijk vastplakken met wat plakband.

Stap 3. Tijd om de schoorsteen te versieren. Maak een leuke slinger, leg wat stro en hout in de schouw en maak het af met cadeautjes. Nu alleen nog de schoentjes voor de schoorsteen. En dan… wachten maar!

Bron: http://kersjes.blogspot.nl/2011/12/were-ready-for-sinterklaas.html

Maak je eigen Amerigo
Lief is ie hè, Amerigo van Sinterklaas? Hebben jullie geen ruimte voor een echt paard, maar willen de kids toch ook graag zo’n mooie viervoeter? Dit stokpaard is de oplossing! Hij is altijd braaf én in een uurtje gemaakt. Zo kunnen de kleine hulpsinterklaasjes en pietjes vast een beetje oefenen.

Stap 1. Print dit sjabloon uit. Koop een stuk wit vilt en knip het sjabloon twee keer uit het vilt. Knip iets ruimer, omdat tijdens het naaien altijd wat stof verloren gaat. Maak nu de manen van een contrasterende kleur vilt, bijvoorbeeld grijs of zwart.

Stap 2. Leg de manen tussen de twee lapjes stof en naai de stof dicht. Dit kan met de hand of met de naaimachine. Laat de onderkant open. Naai ook de oren vast.

Stap 3. Vul nu het paard op met bijvoorbeeld watjes of een speciale vulling. Doe de stok erin en lijm vast aan de stof met een lijmpistool. Om het mooi af te werken naai je dit ook nog vast. Eventueel kun je er een lintje omheen doen. Gebruik een knoopje als oog, en je stokpaard is af!

Bron: http://liagriffith.com/diy-felt-stick-horses/

Pepernotenpret voor de kids
Natuurlijk, pepernoten zijn lekker. Maar weet je wat extra lekker is? Zelfgebakken én zelf versierde pepernootjes. Ideaal om te maken tijdens regenachtige herfstdagen. Maak kleurige kunstwerkjes van de pepernoten zodat ze bíjna te mooi zijn om op te eten.

Stap 1. Mix de 150 gram boter, 125 gram basterdsuiker suiker, 10 gram speculaaskruiden, 250 gram zelfrijzend bakmeel en een mespuntje zout goed door elkaar. Verwarm dan de oven voor op 160 °C. Voeg de 4 eetlepels melk aan het beslag toe, zodat je het deeg makkelijk tot een bal kunt rollen.

Stap 2. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Rol van het deeg kleine balletjes, leg ze op de bakplaat en druk ze iets plat. Bak ze in de oven in 15 tot 20 minuten gaar en lichtbruin.

Stap 3. Zijn de pepernoten een beetje afgekoeld? Smelt dan de chocola au-bain-marie. Zet de gesmolten chocola samen met de zelfgemaakte pepernoten op tafel. Voor de versiering kun je smarties, tumtums, hagelslag, discodip en andere taartversiering gebruiken. Nu kunnen de kids aan de slag. Dat wordt gegarandeerd feest!

Bron: http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R413170/versierde-kruidnootjes