Je gaat op vakantie, maar voordat je op je vakantiebestemming bent, is er die lange reis in de auto. Standaardvragen van de kinderen als ‘zijn we er al’ of ‘hoe lang duurt het nog’ passeren ongetwijfeld de revue. Geen nood, er zijn talloze spelletjes voor onderweg ter vermaak van je kroost. Wij hebben er een paar voor je uitgezocht!

Bingo met nummerborden
Voor dit spelletje heb je een speciale bingokaart nodig. Print voor vertrek de bingokaart (http://bit.ly/2rmiJwo) een aantal keer uit (er staan er 2 op 1 vel). Je krijgt allemaal een bingokaart en je gaat nu op zoek naar de getallen die op de kaart staan in de nummerborden van de auto’s die voorbijkomen. Zie je bijvoorbeeld de cijfercombinatie ’09’, dan streep je deze weg op je bingokaart. Hoe leuk is het als mama leuke kleine prijsjes bij zich heeft, voor een ‘altijd prijs’ variant? 😉


Het bananenspel
De speler die als eerste een gele auto ziet krijgt een punt. Je kunt dit spel tijdens alle andere spelletjes spelen. Speel het bijvoorbeeld gedurende een uur en bekijk dan wie na dit uur de meeste punten heeft.

Fantasia
Dit is een leuk spelletje voor fantasierijke kinderen! Speler 1 begint een verhaal met een zin als ‘Er was eens …..’. Speler 2 voegt vervolgens een zin toe en speler 3 maakt daar weer een zin bij. Zo maak je samen je eigen fantasieverhaal.

Ik ga op reis en ik neem mee…
Een heerlijk ‘ouderwets’ spelletje en een goede training voor je geheugen ?. Begin met de zin ‘Ik ga op reis en neem mee’ en voeg een voorwerp toe. Bijvoorbeeld ‘ik ga op reis en neem mee: een koffer.’ De volgende die aan de beurt is, herhaalt de zin en het zojuist genoemde voorwerp en voegt daar zelf nog een voorwerp aan toe: ‘ik ga op reis en neem mee: een koffer en een tandenborstel.’ Zo komt er steeds iets bij. Ga net zolang door tot iemand een voorwerp vergeet. Lachen geblazen!

Dieren raden
Eén gezinslid heeft een dier in gedachten. De rest stelt vragen die met ja en nee beantwoord moeten worden om zo te achterhalen welk dier het is. Leeft het dier in een bos? Is het een gevaarlijk dier? Heb je hem weleens geaaid? In plaats van dieren kun je ook heel leuk mensen raden.

Vakantieklets
Ken je het boekje Vakantieklets van www.gezinnig.nl? Een superleuk boekje met 24 opdrachtkaarten voor op reis. https://www.gezinnig.nl/vakantieklets-editie-2.html

Pitstop
Behalve dat het voor de bestuurder goed is, om iedere twee uur te stoppen voor een pauze, is het voor de kinderen ook fijn om af en toe hun energie kwijt te kunnen. Neem een bal mee en ga tijdens de pauze lekker voetballen of overgooien.

Maak je er een langere pauze van, ga gezellig picknicken. In deze leuke blog van De Kinderkookshop (http://bit.ly/2sochVF) staan eenvoudige en originele lekkernijen voor onderweg. En denk aan het bezoekje aan de WC voordat je weer de auto in stapt ?.

Fijne vakantie en doe de groeten aan je voeten!

Bronnen:
www.wijzeroverdebasisschool.nl

www.dekinderkookshop.nl

www.gezinnig.nl