Kindervoeten groeien heel snel en hebben aandacht nodig. Het is voor de ontwikkeling van kleine voeten noodzakelijk dat je de juiste schoenen en schoenmaat kiest. Waar moet je op letten en wanneer is het tijd voor de eerste schoenen? Wij vertellen je in deze blog meer over de ontwikkeling van kindervoetjes.

Ieder kind is anders en wanneer je kleintje voor het eerst gaat lopen, is niet te voorspellen. Sommige kids zetten al stapjes bij 10 maanden, bij anderen kan het 18 maanden duren voor ze gaan lopen. Wanneer je kind voor het eerst op onderzoek gaat, wil je in ieder geval goed voorbereid zijn. Zorg voor goede schoenen, meet regelmatig de voetjes op en houd de ontwikkeling in de gaten. Ga bij twijfel over de groei naar je huisarts of podotherapeut.

Goede schoenen
Het klinkt logisch en natuurlijk weet je dit al, maar we herhalen het voor de zekerheid: zorg direct voor goede schoenen. Bij het ravotten is het natuurlijk belangrijk dat de schoenen goed passen. De ontwikkeling van kindervoeten is immers belangrijk voor een gezonde toekomst. Waar moet je op letten?

  • De lengte. In de lengte houd je één centimeter groeiruimte aan. Niet meer, want wanneer je kids in de plassen gaan stampen, wil je niet dat de schoenen uitschieten.
  • De breedte. Zorg dat de kindervoeten niet teveel kunnen schuiven in de schoen. Met klittenband of veters maak je de schoentjes goed vast en is de breedte iets aan te passen.
  • Een goede zool. Flexibiliteit is hierbij belangrijk, zodat de kindervoetjes goed kunnen bewegen. Belangrijk wanneer je zoon of dochter op avontuur gaat!

De schoenen van Develab voldoen aan deze drie belangrijke richtlijnen. Onze kinderschoenen worden op ambachtelijke wijze gemaakt van eerlijke basismaterialen, zoals soepel leer en suède. Met een stevige hiel en goede leest zijn ze afgestemd op de groei en ontwikkeling van Nederlandse kindervoeten.

Regelmatig opmeten
Tijdens het eerste levensjaar groeien kindervoetjes al tot maat 18. Het is dus belangrijk om steeds op tijd nieuwe schoenen te kopen voor je kids. Sterker nog, tot de leeftijd van drie jaar groeien de voeten van kinderen gemiddeld drie schoenmaten per jaar. Voor vier- en vijfjarigen is dit per jaar gemiddeld twee schoenmaten. Daarna gaat de groei minder hard, maar blijft het belangrijk om regelmatig (om de twee á drie maanden) de voeten te meten. Wacht hiermee niet tot de schoenen versleten zijn. Uiteraard is het verstandig om dat regelmatig te laten doen bij een schoenenwinkel, maar tussendoor kun je ook zelf een meting doen.

  • Zet je kind met blote voeten op een stuk papier en teken de omtrek. Let op: je kind moet goed rechtop staan.
  • Meet de afstand van het puntje van de grote teen tot de hiel van beide voeten.
  • Neem de grootste voet als referentie en tel daarbij 1 cm extra groeiruimte op.

Wanneer de voeten opgemeten zijn, ga je natuurlijk op zoek naar de leukste kinderschoenen. De Develab collectie heeft schoenen van maat 29 t/m 40 en is uitermate geschikt voor alle kleine avonturiers. Wil je weten aan welke soort schoenen je kindje precies toe is? Check dan onze Schoenkiezer voor meer info.