Wanneer je kindje gaat lopen is dit een bijzonder moment. Je bent zonder twijfel supertrots op je kleine meid of man! De eerste stapjes zijn ook het moment waarop je na moet gaan denken over de eerste schoentjes van je kindje. Waar moet je allemaal op letten bij het kopen van kinderschoentjes? Develab vertelt het je!

Kindervoeten ontwikkelen zich volop. Ze groeien hard, zowel in de lengte als in de breedte. Schoentjes kunnen deze groei belemmeren. Trek je kindje daarom niet te vroeg schoentjes aan. Kinderen die nog niet kunnen lopen kun je het best geen schoenen aandoen. Voor een optimale bewegingsvrijheid laat je de voeten bloot. De vetkussentjes op de voetjes van je kleintje zorgen ervoor dat hij of zij geen koude voeten krijgt. Wil je je kindje toch sokjes of sloffen aantrekken? Kies dan voor sloffen of sokken die niet knellen. Gaat je kindje lopen? Laat hem of haar dit dan eerst op blote voetjes oefenen. Na ongeveer drie weken, of als je kindje naar buiten gaat, is het tijd voor de eerste schoentjes.

De eerste schoentjes kopen
Let bij het kopen van de eerste schoentjes op de juiste maat en op de wijdte van de schoenen. Daarnaast is het belangrijk dat de schoenen gemaakt zijn van ventilerend materiaal, soepele zolen mét profiel hebben en licht van gewicht zijn. Denk daarnaast aan het volgende:

  1. De schoentjes moeten ongeveer anderhalve centimeter langer zijn dan de langste teen. Je kunt de voetjes van je kind zelf meten, maar het beste kun je dit in een schoenenwinkel laten doen.
  2. Laat regelmatig de schoenmaat van je kindje opmeten. Kinderen tot 2 jaar veranderen ongeveer elke drie maanden van schoenmaat. Te kleine schoentjes belemmeren de ontwikkeling van de voet.
  3. Koop nooit schoentjes op de groei. Te grote schoentjes ondersteunen de voet van je kind niet en zijn slecht voor zijn of haar houding.
  4. Kies voor schoentjes die je makkelijk aan en uit kunt doen. Schoenen met klittenband of een rits zijn bijvoorbeeld handig voor jonge kinderen.
  5. Denk bij het kiezen van de schoenen ook aan het gedrag van je kindje. Speelt hij of zij bijvoorbeeld graag binnen of liever buiten? Kies in het laatste geval voor schoenen die tegen een stootje kunnen.