Het is alweer juli! Dat betekent dat de zomervakantie al heel gauw voor de deur staat. Hoewel de kids natuurlijk reikhalzend uitkijken naar alle spannende avonturen die ze op jullie vakantieoord gaan beleven, is er nog één drempeltje te nemen: de heen- en terugreis. Want of je nu met de auto of het vliegtuig gaat, er staat één ding vast: uren lang stilzitten is gewoon enorm saai. Daarom zetten wij een aantal tips op een rij om ook op die krappe achterbank of vliegtuigstoel vast met de voorpret te beginnen.

Spelletjes
Een leuke reis is natuurlijk niet compleet zonder spelletjes. Maar spelletjes spelen terwijl je vastzit in een auto- of vliegtuigriem: dat is best lastig. Wij gingen op onderzoek uit en vonden deze achterbankproof-spelletjes. Daar gaan de kinderen zich onderweg zeker mee vermaken!

·         Nummerborden-scrabble
Tegenwoordig hebben steeds meer nummerborden combinaties van drie letters. Dat levert soms de meest grappige woordjes op! Speel het spel als een soort scrabble. Wie de meeste -echt bestaande- woorden verzameld, is de winnaar!

·         Bingo
Stiekem is naar buiten kijken misschien wel één van de leukste dingen wanneer je onderweg bent. Er is zoveel te zien. Daar kun je leuk bingo mee spelen! Papa’s of mama’s maken van tevoren bingokaartjes met daarop afbeeldingen van dingen die je onderweg tegenkomt. Dat kan een caravan zijn, een paard, een stoplicht of een cabrio. Leef je uit! Wie het eerste de bingokaart vol heeft, wint.

·         Tekenen op de ramen
Voor deze ene keer mag het: tekenen op de ramen. Elk kind krijgt een wisser en een whiteboardstift waarmee het hele raam voorzien kan worden van de mooiste kunstwerken. En is het raam vol? Dan begint hij of zij toch lekker opnieuw? Cool!

·         Wie ben ik?
Dit bekende spelletje is ook een goed idee voor op de achterbank. Papa of mama maken stickers waarop ze de naam van bekende (teken)filmfiguren of familieleden schrijven. Om de beurt krijgen de kids zo’n sticker op hun voorhoofd. Door vragen te stellen aan de andere deelnemers moeten ze raden wie ze zijn. Wie de minste vragen heeft gesteld is de winnaar. Moeilijk, maar wel héél grappig!

Verrassingstasjes
Verrassingen krijgen, dat is toch het allerleukste dat er is? Een goed gevuld verrassingstasjes maakt een saaie reis net wat minder vervelend. Vul cadeautasjes met een kleurboek, (whiteboard)stiften, een leuk tijdschrift voor de oudere kids, raamstickers, een zelfgemaakte bingokaart en een klein speeltje. Afleiding was nog nooit zo makkelijk! Liever de verrassingen over de reis verdelen? Pak de cadeautjes dan los in en geef je ongeduldige vakantiegangers om het uur een kleine verrassing.

Kaartlezen
Voor de leergierige en nieuwsgierige kids: zelf kaartlezen. Dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. De ANWB biedt voor leden gratis kaarten speciaal voor kinderen. Zo kunnen kinderen precies bijhouden hoe ver jullie al zijn. En zijn jullie verdwaald? Dan helpen ze een handje met kaartlezen!

Hartig en verantwoord snoepen
Hoe verleidelijk het voor ouders ook kan zijn om een complete snoeptrommel voor onderweg samen te stellen, het is beter om de snoepvoorraad thuis te laten. Suiker maakt kinderen enorm onrustig en laat ze vaak urenlang stuiteren. Niet handig in die toch al zo krappe auto! Kies daarom voor hartige snacks, zoals blokjes kaas, lunchwraps en zoute stengels. Ook leuk: reepjes groenten of fruit met een lekkere dip.

Rekken en strekken
Ook al zijn de onderwegspelletjes nog zo leuk, soms moet je gewoon even de benen strekken en een frisse neus halen. Probeer om de twee uur een pauze in te lassen. De kids raken zo minder snel geïrriteerd en kunnen onderweg toch nog even rondrennen. Met een beetje geluk vallen ze daarna als een blok in slaap. Dat scheelt een hoop zijn-we-er-al-bijna’s…

Wij wensen alle kleine vakantiegangers en avonturiers alvast heel veel vakantieplezier toe!